BIM staat voor “Building Information Modeling” en wordt door de National Institutes of Building Science gedefinieerd als de “digitale weergave van fysieke en functionele kenmerken van een object”.
BIM is dus noch een product of een software, maar een “building information container”, waarin om grafische gegevens in te voegen (zoals tekeningen) en specifieke technische kenmerken (zoals technische gegevens en kenmerken) ook betrekking hebben op de verwachte levensduur.
Wanneer u objecten tekent zoals ramen, vloeren of muren, is het zelfs mogelijk om aan de grafische informatie (van wanddikte, hoogte, enz.) Ook informatie te koppelen, zoals de thermische transmissie, geluidsisolatie enz.
Zoals het geval is bij CAD-projecten, waarin CAD-objecten (2D of 3D) die al in serie zijn gemaakt, kunnen worden gebruikt zonder ze elke keer te hoeven tekenen, is het voor BIM-projecten mogelijk om reeds gemaakte BIM-objecten te gebruiken in elke uitwerking.
Hoewel CAD-ontwerp de verwerking van een project via 2D- of 3D-tekeningen mogelijk maakt, is BIM-ontwerp niet beperkt tot visuele informatie of weergave, maar specificeert het de functionaliteit en prestaties van elk BIM-object dat aanwezig is in het project of het uitgebreide interieur van het gebouw.
BIM is in feite een op samenwerking gebaseerde ontwerpmethode, omdat u hiermee nuttige informatie in elke fase van het ontwerp kunt integreren in één enkel model: architectonisch, constructief, plant, energie en beheer. Hiervoor kan het gebruikt worden door installateurs, constructeurs, architecten, bouwers, installateurs, testers etc.
Het driedimensionale model bevat daarom informatie over volume en afmetingen, materiaal, uiterlijk, technische kenmerken die niet verloren gaan in communicatie met andere studies en andere IT-platforms.
BIM-technologie biedt meerdere voordelen, zoals: grotere efficiëntie en productiviteit, minder fouten, minder stilstand, minder kosten, grotere interoperabiliteit, maximale informatie-uitwisseling, nauwkeurigere en meer coherente controle over het project.
Ook zal een BIM-project de klant de virtuele verwerking van de levenscyclus van het gebouw laten hebben, zelfs na de ontwerpfase; op deze manier is het gemakkelijker om de ouderdom van de materialen te bewaken en het onderhoud beter te plannen.