Intelligente verlichting

Intelligente verlichting IoT

Intelligente verlichting, oftewel connected lighting, of smart lighting, refereert aan lichtinstallaties waarin de armaturen met geïntegreerde sensoren onderling verbonden zijn in een bedraad of draadloos netwerk. Het doel hiervan is de verlichting zowel op afstand te bedienen als te monitoren en zo de juiste intensiteit, kleur en kwaliteit van het licht af te stemmen op het juiste moment en op de juiste locatie. Het uiteindelijke doel is een zo laag mogelijk energieverbruik en operationele kosten en een zo hoog mogelijke efficiëntie en comfort.

 

Intelligente verlichting - connected lighting

 

Intelligente verlichting in 2030

Uiteindelijk zal alle verlichting SMART en verbonden zijn in een netwerk en te bedienen zijn via internet. Op dit moment zijn er zo’n 22 miljard IoT (Internet of Things) apparaten in real-time verbonden. De verwachting is dat dit er in 2030 minimaal 50 miljard zijn. Connected Lighting en SMART lighting, zoals intelligente verlichting ook wel wordt genoemd, is dus geen trend die overwaait, maar het “nieuwe normaal” in de wereld van de professionele verlichting.

Sensoren

Er kan gebruik gemaakt worden van diverse sensoren:

  • lichtsensoren
  • aanwezigheidssensoren
  • bewegingssensoren
  • temperatuursensoren
  • vochtigheidssensoren
  • CO2 detectie
  • Luchtkwaliteitssensoren
  • Geluidssensoren

Sommige van deze sensoren zijn klein genoeg om opgenomen te kunnen worden in het verlichtingsarmatuur. Zo is het armatuur niet meer alleen een lichtbron, maar is het tevens een bron van informatie. Voor de buitenruimte zijn er twee merken sensoren, die vaak toegepast worden: Nema en Zhaga.

Hoe werkt intelligente verlichting of connected lighting?

Armaturen die voorzien zijn van een sensor reageren bijvoorbeeld op bewegingen. Deze informatie wordt doorgegeven aan een server (computersysteem), die zelf vervolgens de informatie weer doorstuurt naar het lichtmanagementsysteem. Dit lichtmanagementsysteem kan weer aangesloten zijn op een gebouwbeheersysteem en applicaties, zoals apps voor werkplekzoeker, spreekkamer reserveren, enz. Andere applicaties kunnen bijvoorbeeld de bezettingsgraad of luchtkwaliteit monitoren. Ook zijn er systemen inmiddels al zelflerend en hierdoor op de lange termijn voor een hoge efficiëntie en dus besparing zorgen.

 

 

Toepassingen intelligente verlichting

Deze zogenoemde “intelligente” verlichtingsarmaturen, connected lighting,  welke opgenomen zijn in een netwerk, dienen veel meer doelen dan energie besparen op de verlichting. Door bijvoorbeeld informatie te verzamelen over hoe een ruimte gebruikt wordt en hoe mensen bewegen, kan er slimmer worden gereageerd en geanticipeerd. In de buitenruimte bijvoorbeeld op de openbare weg kan de intensiteit van het verkeer een impuls zijn om de verlichting aan te passen aan de situatie. Dit zou kunnen betekenen een hogere intensiteit als er erg veel verkeer is en gerichter licht als er zeer weinig verkeer is.

Denk ook bijvoorbeeld aan het verwarmen van een spreekkamer op voorhand of aan het schoonmaakrooster achteraf. Ook de bezettingsgraad van een werkplek, spreekkamer, ontvangsthal kan gemonitord en geëvalueerd worden om vervolgens met de juiste aanpassingen zo efficiënt mogelijk te worden gebruikt. Naast een optimaal efficiënt netwerk kan een intelligent lichtsysteem ook bijdragen aan meer comfort voor de gebruiker. Denk hierbij aan automatische zonwering, wat ook onder contoleren van de verlichting valt, en aan een werkplekzoeker, een spreekkamer boeking, verwarming en verkoeling, enz.

 

iot connected ligting

mensen aanwezig op werkvloer

connected lighting

leeg kantoor, licht gereduceerd

 

 

 

 

 

 

Protocollen

Er zijn verschillende protocollen voor de communicatie verkrijgbaar. Voor netwerken die bedraad zijn wordt er voornamelijk DALI(-2) gebruikt, maar ook een protocol zoals DMX512 (RDM) kan een uitstekende oplossing zijn.

Voor de draadloze oplossingen zijn Zigbee (Dexal, etc) en Casambi (bluetooth) betrouwbare oplossingen gebleken.

Voor de data-communicatie kunnen ethernetkabels gebruikt worden. Met het gebruik van Power over Ethernet (POE) kunnen ook de kleinere LED-armaturen van voeding voorzien worden. Deze optie vereenvoudigt het installatieproces en reduceert de kosten, ook voor onderhoud, aanzienlijk.

Duurzaamheid

Connected lighting, oftewel Intelligente verlichting, zorgt er onder meer voor dat er alleen licht wordt geleverd als dat noodzakelijk is. Hetgeen een aanzienlijke besparing oplevert in branduren, wat weer tot reducering van het energieverbruik en onderhoudskosten leidt.

Wat kan Attiva hierin voor u betekenen?

Attiva heeft een ruim assortiment armaturen die geschikt zijn voor eerder genoemde sensoren en is te integreren met de diverse protocollen. Neem bijvoorbeeld de Disano Astro ledarmaturen.  Bij Nedtrain hebben wij een grote stap richting duurzame bedrijfsvoering gezet. Attiva heeft de oude verlichting bij Nedtrain vervangen door de Astro ledarmaturen en met hulp van Nedap een IoT lichtmanagementplatform ingezet. Dit heeft Nedtrain 50% besparing opgeleverd en deze zullen ook in de toekomst gegarandeerd blijven of zelfs verbeterd worden. De komst van een draadloos lichtmanagementsysteem voorkomt verspillen en zorgt ervoor dat verlichting alleen brandt waar en wanneer dat nodig is.

Onlangs heeft Attiva samen met Nedap Luxon een Lunch & Learn webinar verzorgd waar in slechts 30 minuten een duidelijke uitleg wordt gegeven over Connected Lighting. Een waardevol leermoment, zeker de moeite waard om eens te bekijken!

 

 


 

Astro breedstraler      Disano Giovi openbare verlichting

 

Verder werken wij samen met gerenommeerde partners, welke gespecialiseerd zijn in SMART lighting en Connnected Lighting. Wil je meer weten en je SMART lighting project eens goed tegen het licht houden. Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Of lees er alvast alles over in onderstaande folder:

Download folder