Lichtplan

Een goed lichtontwerp

Een goed lichtontwerp

Een goed lichtontwerp maakt het verschil tussen “verlichting” en “lampen”. Een goed lichtplan laat zien of de verlichting van uw project voldoet aan de geldende normen, eisen, wetten, regels en richtlijnen. Het geeft inzicht in de installaties, installatiekosten, onderhoud, onderhoudskosten, energieverbruik en CO2-uitstoot van uw project. Een goed lichtplan van een goede leverancier is gemaakt met de beste software en volgens de afgesproken ontwerpcriteria. Het is transparant, duidelijk en vergelijkbaar. Maar een goed lichtplan bestaat  niet alleen uit waarden en cijfertjes. Licht is uitstraling, licht is beleving. Het lichtontwerp kan dankzij visualisaties laten zíen hoe het eindresultaat wordt. En dus is een lichtplan ook commercie: zien doet verkopen. Veel opdrachtgevers zien liever een paar mooie afbeeldingen van de verlichting van zijn of haar project dan tientallen pagina’s met rasters, cijfers en tabellen. Een visualisatie zegt meer dan 1.000 woorden.

Gedragscode lichtberekeningen

Attiva Lichtprojecten is zo’n leverancier die een écht goed lichtplan kan maken. Om het kaf van koren te scheiden, heeft de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV) in samenwerking met de Nederlandse Licht Associatie (NLA) een gedragscode opgesteld. Partijen die zich hieraan conformeren, gebruiken dezelfde uitgangspunten  voor hun berekeningen. Daardoor wordt het resultaat van een lichtberekening transparant en vergelijkbaar. Attiva Lichtprojecten is lid van de NSVV en conformeert zich aan de gedragscode lichtberekeningen.

Goede verlichting

Waar moet de verlichting dan precies aan voldoen? Dat verschilt van project tot project. Allereerst aan de wensen van de eindgebruiker, de architect en/of de installatieadviseur. Daarnaast kennen we allerlei normen, eisen, wetten, regels en richtlijnen. Denk aan de NEN-normen (die naast de voornoemde “gedragscode lichtberekeningen” haar eigen ontwerpcriteria kennen), NSVV richtlijnen, het Bouwbesluit, Politiekeurmerk Veilig Wonen, en meer. Wanneer een klant gebruik wil maken van de E.I.A. subsidie, houden wij ook natuurlijk ook rekening met de eisen die deze Energie Investeringsaftrek aan de nieuwe verlichting stelt. Sommige klanten zetten een stap extra. Zij hebben de ambitie om duurzaam te bouwen conform BREEAM-NL. Of ze willen hun gebouw gezond maken door te voldoen aan de WELL Building Standard. Voor deze projecten heeft Attiva Lichtprojecten haar eigen specialist in dienst. Daardoor kunnen wij niet alleen een passend lichtontwerp maken; wij begeleiden u gedurende het gehele traject.

Zien is geloven

Attiva lichtprojecten werkt met de best beschikbare software voor uw lichtontwerp. Dialux EVO is toonaangevend. Het is wereldwijd het meest gebruikte softwarepakket. Daarnaast is het ook het meest nauwkeurig, zodat we de beste lichtplannen van de hoogste kwaliteit kunnen  maken. Het biedt tevens de mogelijkheid om schitterende visualisaties te maken van uw project. Zeker voor de klanten of eindgebruikers die niet dagelijks met verlichting bezig zijn, is dat een prachtige manier om te laten zien en vóelen hoe het eindresultaat wordt. Zo wordt uw lichtplan een stuk aantrekkelijker en overtuigender. Dat schept vertrouwen.

 

Bel of e-mail ons!

Wervend verhaal? Wij laten ons werk graag voor ons spreken! Vraag nu gratis uw vrijblijvende lichtontwerp aan via 070-3172700 of info@attiva.nl