Elke omgeving waarin we leven, werken, of ontspannen, wordt gevormd door licht. Licht heeft invloed op de gezondheid, het welzijn, het gedrag én de energie van mensen. Die invloed kan zowel positief als negatief zijn, afhankelijk van de bron, de intensiteit, de duur, de timing, de kleur en de richting van het licht. Met meer dan veertig jaar ervaring in licht – waarvan ruim een kwart eeuw bij Attiva – ademt Robert Magré licht. In deze blog vertelt hij meer over de sleutelrol die licht speelt in ons dagelijks leven.
De dynamiek van licht in verschillende omgevingen
Licht is leven, dat mag duidelijk zijn. Daar waar daglicht niet in voldoende mate beschikbaar is, is kunstlicht onze reddende engel. Hoe je dat kunstlicht toepast, dat verschilt nogal. Gaat het om een horecagelegenheid, een zorginstelling, een kerk, een industriële omgeving of om utiliteitsbouw zoals een kantooromgeving? Elk project heeft zijn eigen specifieke eisen. In een parkeergarage is een goede, gelijkmatige verlichting nodig voor de veiligheid, terwijl het gemiddelde restaurant juist om sfeerverlichting vraagt. En zelfs binnen elke branche zijn de verschillen groot: in een bruine kroeg zal het vrij donker zijn, maar de meeste fastfoodketens kiezen juist voor heldere verlichting om de drempel voor binnenkomst zoveel mogelijk te verlagen. Een winkel als Zeeman kiest voor heldere verlichting, maar een dure boetiek zal eerder neigen naar subtiele accentverlichting en warme spotjes. En een operatiekamer vraagt om meer licht dan een uitslaapkamer of verpleegruimte. Elke omgeving kent weer andere eisen als het gaat om de hoeveelheid en het type licht.
Praktijkvoorbeeld: Lichtnormen in een kantooromgeving
In kantooromgevingen bijvoorbeeld worden specifieke en stringente eisen gesteld aan de hoeveelheid licht. Het licht speelt immers een cruciale rol in het welzijn en de productiviteit van medewerkers. Een standaard die vaak gehanteerd wordt, is 500 lux als optimale lichtintensiteit. Te weinig licht leidt tot vermoeidheid, terwijl een te hoge lichtintensiteit als onprettig voor de ogen wordt ervaren. Naast de totale hoeveelheid licht, zijn er ook eisen voor de verdeling van het licht: de verhouding tussen de minimale en gemiddelde verlichtingssterkte. Het is belangrijk dat het licht gelijkmatig over de ruimte wordt verdeeld. Als je op de ene plek 1000 lux hebt, en op de ander 200, is dat onaangenaam voor onze ogen. De pupil moet zich dan voortdurend aanpassen aan de hoeveelheid licht en dat kan behoorlijk vermoeiend zijn. Naast de lichtintensiteit zijn er ook specifieke eisen voor de verlichtingsarmaturen. Die moeten zodanig ontworpen zijn dat ze niet verblindend zijn als je even opkijkt van je werk. Allemaal eisen die zijn vastgesteld om een comfortabele en ergonomisch verantwoorde werkomgeving te garanderen. En dat is dan nog maar één omgeving van de vele die ik eerder noemde.
Disano Fosnova, powered by Attiva voor een unieke benadering van verlichting
Attiva is een relatief klein Nederlands bedrijf, maar speelt een significante rol in de verlichtingsindustrie. Wij zijn de trotse vertegenwoordigers van de merken Disano en Fosnova, oplossingen van Disano Illuminazione, dé grote Italiaanse fabrikant die tot de Europese top 5 van armaturenfabrikanten behoort. De medewerkers van dit van oorsprong familiebedrijf zijn enorm betrokken bij hun producten en de lijntjes van ons naar Disano zijn lekker kort. Dit maakt dat wij op onze beurt heel flexibel kunnen zijn naar onze klanten. Wij hechten veel waarde aan een persoonlijke band en nemen de tijd om door en door te begrijpen wat een organisatie echt nodig heeft. Dit stelt ons in staat om niet alleen te voldoen aan de technische eisen van de verlichting, maar ook aan de eigen specifieke wensen van de klant. Dankzij onze samenwerking met Disano Fosnova kunnen we elk project van A tot Z verzorgen.
Een project om trots op te zijn: Hoofdkantoor politie Apeldoorn. We hebben door de jaren heen bijgedragen aan enorm veel mooie projecten. Maar een recent succes waar we heel trots op zijn, is het hoofdkantoor van de politie in Apeldoorn. Dit gebouw bestaat uit twee torens. De verlichtingsoplossing die we voor de eerste toren hebben gerealiseerd, is inmiddels voltooid. Daar was het team zo tevreden over dat we nu ook de opdracht hebben gekregen om de verlichting in de tweede toren te realiseren. Alle Nederlandse politiebureaus staan voor de uitdaging om te verduurzamen. Mede door de resultaten die wij hebben geleverd bij het project in Apeldoorn krijgen we ook veel aanvragen van andere politiebureaus.
Meer weten?
Geïnspireerd door de veelzijdigheid en impact van professionele verlichting? Wil je wete hoe Attiva jouw project kan transformeren met een op maat gemaakte verlichtingsoplossing? Neem vandaag nog contact op. Samen maken we de wereld een stukje lichter. Mogen we je blijven inspireren? Volg dan onze LinkedIn-pagina.