Een goed lichtplan is bepalend voor het comfort, de productiviteit en de sfeer in je gebouw. Maar hoe vind je een lichtspecialist die je kunt vertrouwen? Iemand die niet alleen mooie verkooppraatjes houdt, maar daadwerkelijk verstand van zaken heeft? In deze blog deelt Frits Breekveldt, key accountmanager bij Attiva, vijf kenmerken waaraan je een betrouwbare lichtadviseur herkent.
Een betrouwbare lichtspecialist begint niet met het aanprijzen van oplossingen, maar met het stellen van vragen. Wat is je doel? Welke werkzaamheden vinden er plaats? Welke uitstraling past bij je organisatie? Waar zitten je pijnpunten? En hoe zit het met je budget? Door eerst jouw situatie en wensen helder te krijgen, komt een goede adviseur tot passende oplossingen. Wantrouw adviseurs die meteen met een standaardverhaal of -oplossing komen. Zonder grondig begrip van jouw specifieke situatie heeft geen enkel voorstel waarde.
Een professionele lichtadviseur werkt met software en armaturen die gemeten zijn in een geaccrediteerd fotometrisch laboratorium. Vraag naar deze gegevens. Serieuze fabrikanten laten hun meetapparatuur controleren door internationale instanties zoals UL (Underwriters Laboratories). Dit garandeert dat de berekeningen die je krijgt voorgelegd, ook daadwerkelijk kloppen. In Nederland is de NSVV (Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde) een betrouwbare organisatie die de Gedragscode Lichtberekeningen heeft ontwikkeld – een extra garantie voor kwaliteit. Want, zoals een van hun boardmembers terecht zegt: ‘Iedereen kan lichtleverancier worden. Je bestelt een container met leds uit China en je bent lichtleverancier.’ De gedragscode helpt je om betrouwbare partijen te herkennen en betere keuzes te maken.
Een betrouwbare lichtspecialist houdt rekening met de toekomst. Nieuwe verlichting ziet er prachtig uit, maar hoe presteert het systeem na vijf jaar? Een goed lichtplan bevat altijd een vervuilings- en onderhoudsfactor. In plaats van te rekenen met 100% lichtopbrengst, gebruikt een goede adviseur bijvoorbeeld 80% als uitgangspunt. Dit zorgt ervoor dat je werkplekken ook na 50.000 branduren nog voldoen aan de vereiste lichtnormen – zoals 500 lux voor een kantooromgeving. Controleer of deze factor in je lichtplan is verwerkt en vraag wat dit betekent voor de levensduur van je installatie.
Als je investeert in een nieuw verlichtingssysteem, wil je zeker weten dat het resultaat overeenkomt met wat is beloofd. Een betrouwbare partner biedt aan om het eindresultaat te meten met geijkte apparatuur. Vraag altijd of je adviseur deze service kan bieden. Een goede lichtspecialist heeft geen probleem met het valideren van zijn eigen werk en zorgt ervoor dat je meer licht meet dan wat is berekend – juist omdat in de berekening die onderhoudsfactor is meegenomen. Zo weet je zeker dat jij gedurende de hele levensduur van je installatie altijd voldoende goed licht hebt voor je medewerkers. En goed licht, doet goed werken.
Vertrouwen is het fundament van elke goede zakelijke relatie. Een betrouwbare lichtspecialist legt alle kaarten op tafel. Hij of zij bouwt meerdere contactmomenten in tijdens het traject. Eerst een verkennend plan, dan overleg, bijstelling en pas daarna fine-tuning. Deze aanpak voorkomt teleurstellingen en zorgt ervoor dat je precies krijgt wat je nodig hebt – niet meer, en zeker niet minder. Wantrouw partijen die hun kaarten tegen de borst houden of die niet bereid zijn tussentijds hun plannen te bespreken.
Ben je benieuwd hoe een goed lichtplan eruitziet of welke mogelijkheden moderne verlichtingssystemen bieden voor jouw specifieke situatie? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Het beloven van vertrouwen is één ding, het waarmaken is een ander verhaal.
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van professionele verlichting? Volg onze LinkedIn-pagina.