Zorg

Begraafplaats Oud Eik en Duinen

Samen naar het perfecte lichtontwerp voor een bijzondere begraafplaats

De Haagse begraafplaats Oud Eik en Duinen, vandaag de dag onder beheer van Monuta, heeft een rijke historie. Wat in 1247 begon als een klein kerkhofje, heeft zich ontwikkeld tot een van de mooiste begraafplaatsen van Nederland, waar veel bekende Nederlanders hun laatste rustplaats hebben gevonden. In deze blog deelt Frits Breekveldt, key accountmanager bij Disano Fosnova powered by Attiva, zijn ervaringen met het ontwerpen van een verlichtingsplan voor Oud Eik en Duinen.

Een project van vele handen

Bij het realiseren van het lichtplan voor Begraafplaats Oud Eik en Duinen hebben diverse specialisten hun krachten gebundeld. Het project startte in maart 2021, toen Attiva, in nauwe samenwerking met het technisch adviesbureau Wolf Dikken en architect Martien de Schepper, een initiële opzet voor het plan presenteerde. Met een groot aantal betrokken partijen was het nog best een uitdaging om iedereen op één lijn te krijgen. Toch is het ons gelukt om dit project in goede banen te leiden. Voor de uitvoering hebben we de handen ineengeslagen met Elektravon uit Naaldwijk, dat sinds 2019 deel uitmaakt van De Groot Installatiegroep. Samen met de technische expertise van Wolf Dikken en de creatieve visie van architect Martien de Schepper voor het bouwkundig aspect en twee collega’s van Kimmik Binnenhuisarchitectuur voor het interieurdesign, is het verlichtingsplan met succes ten uitvoer gebracht.

Innovatieve verlichting met een warm hart

Maar liefst 85 procent van het lichtplan is uitgevoerd met producten van Disano Fosnova. In de kantoren van het personeel hebben we gebruik gemaakt van de 842 Panel. Een bijzonder kenmerk van de Disano 842 Panel is de speciale plaat die tussen de LED-bron en de diffusor wordt geplaatst. Dit zorgt voor voldoende lichtopbrengst en de juiste kwaliteit van het licht. Aan de wanden is gekozen voor Square wandopbouwarmatuur, dat zowel direct als indirect licht uitstraalt. In de gangen en koffiekamers zijn diverse downlights geïnstalleerd, die naadloos in het plafond opgaan. Een downlight verdeelt het licht gelijkmatig over de ruimte, waardoor een prettige sfeer ontstaat. In de grote zaal is gekozen voor een flexibele oplossing: spanningsrails met trackspots. Dit railsysteem biedt de volledige vrijheid om de ruimte naar wens te verlichten. Elke lichtbron is met zorg gekozen om aan te sluiten bij de diverse functies van de ruimtes op de begraafplaats. Het resultaat is een verlichtingsontwerp dat niet alleen esthetisch en functioneel is, maar ook comfortabel voor zowel de medewerkers als de bezoekers.

wandverlichting van Disano Fosnova geinstalleerd door Attiva

Meer weten?

Geïnspireerd door de veelzijdigheid en impact van professionele verlichting? Wil je weten hoe Attiva jouw project kan transformeren met een op maat gemaakte verlichtingsoplossing? Neem vandaag nog contact op. Samen maken we de wereld een stukje lichter.

Mogen we je blijven inspireren? Volg dan onze LinkedIn-pagina.