Industrie

Chemelot, Geleen

Nieuwe terreinverlichting op “Chemelot” in Geleen, Nederland

 

/ /

 

Chemelot is de naam van een groot industriecomplex voor de chemische industrie rondom het kruispunt van de rijkswegen A2 en A76 tussen Stein en Geleen, in de Nederlandse provincie Limburg. De laatste jaren ontwikkelt het gebied zich steeds meer van een traditioneel industrieterrein naar een campus voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten.

 

Vanaf 1988 verkocht DSM verschillende fabrieken op het terrein aan externe bedrijven. In de jaren ’90 werden door DSM in Geleen slechts op bescheiden schaal nieuwe activiteiten gestart.

In het jaar 2000 presenteerde DSM plannen voor een ingrijpende koerswijziging. In 2002 werden alle petrochemische activiteiten, tot dat moment ruwweg de helft van DSM’s activiteiten in Geleen, overgedragen aan de Saudi-Arabische onderneming SABIC, dat daarmee steeg van de 22e naar de 11e plaats op de wereldranglijst van petrochemische industrieën. Daarmee ontstond tevens een nieuwe situatie: twee grote spelers op één industrieterrein, DSM en SABIC. Vanaf 2002 werd het terrein aangeduid met de naam Chemelot, een samentrekking van ‘chemo’ en ‘lot’ (plek) en tevens een verwijzing naar het mythische kasteel Camelot van koning Arthur.

 

Chemelot Industrial Park

Anno 2013 bevinden zich op het Industrial Park onder andere twee naftakrakers.

Kraken is een scheikundige techniek, die vooral gebruikt wordt bij de verwerking van aardolieproducten. Bij deze techniek worden grotere organische moleculen omgevormd tot moleculen met een lager moleculair gewicht of tot moleculen die betere eigenschappen hebben met betrekking tot de verbranding. Eigenlijk is kraken het distilleren van olie, benzine of ethaan tot half fabricaten en eind fabricaten als kunststof korrels, kunstmest of salpeterzuur.

Naast de krakers bevinden zich op Chemelot ook enkele polymerisatiefabrieken van SABIC, twee ammoniakfabrieken van OCI Nitrogen, drie salpeterzuurfabrieken, een kunstmestfabriek en een melaminefabriek.

 

Terrein verlichting

Op het rangeerterrein zorgen diesellocomotieven voor het transport per spoor richting Europees binnenland of de binnenhaven in Stein. Omdat werkzaamheden 24 uur per dag plaats vinden, is goede verlichting essentieel. Langs het spoor staan 6 vakwerkmasten van elk 35m hoog met elk 10-12 armaturen, merk Disano  met Mini-Olymic Son-T 600W op 4 van de 6 masten. De armaturen langs het spoor geven een diepstralende verlichting en hebben dwars op het spoor een breed stralend karakter. Het geheel geeft een uniform lichtbeeld met goede zichtbaarheid en dus veiligheid voor de werknemers op en rond het spoor. Ziut, die al jaren het onderhoud op Chemelot doet, heeft gekozen voor MiniOlypic vanwege de goede prijs/kwaliteit verhouding en uitstekende uniformiteit.

 

openbare verlichting ovl