Industrie

CNC Grondstoffen, Moerdijk

CNC Grondstoffen in Moerdijk werkt aan energie- en onderhoudskostenbesparing met Led verlichting van Disano.

 

CNC Grondstoffen is één van de grootste leveranciers van substraten voor de teelt van champignons in Europa en is wereldwijd leidend in kennis over de productie van champignonsubstraten.

 

Bij CNC Grondstoffen werken circa 350 medewerkers. Het bedrijf heeft 3 vestigingen in Nederland. In Moerdijk worden alle stadia van het composteringsproces doorlopen. De 3 stadia zijn: Fase 1: Aantasting van het stro door chemische en biologische reacties. Ingrediënten van de compost zijn strorijke paardenmest, tarwestro, kippenmest, gips en water. Fase 2: Conditioneren, waarbij de compost ammoniakvrij wordt gemaakt. Aan het eind van fase 2 wordt de compost geënt met het champignonmycelium (de champignonschimmel). Fase 3: Doorgroeien. In deze fase doorgroeien de champignonschimmels de compost. De doorgroeide compost wordt verkocht aan champignonkwekers in binnen- en buitenland. Na 2 oogsten wordt de compost als bodemverbeteraar in de landbouw gebruikt. Een duurzame productie cyclus dus. Zeker ook omdat reststromen uit andere sectoren grondstoffen zijn voor de productie van de compost.

 

Bij CNC Grondstoffen in Moerdijk werden traditioneel tl-lampen gebruikt. Om energie te besparen en de onderhoudskosten te verlagen, is besloten om over te stappen naar Led verlichting. Op advies van groothandel Solar zijn er proefopstellingen gemaakt met watervaste Led armaturen van 2 fabrikanten: Disano en Philips. Uiteindelijk is gekozen voor de Disano Echo Led omdat de verlichting breed stralender is en ook de verticale luminantie betere resultaten gaf. Hierdoor heeft de klant in feite meer licht voor dezelfde prijs. De Echo Led armaturen zijn nu grotendeels geïnstalleerd in de hallen waar het conditioneren en doorgroeien (fase 2 en 3) plaatsvindt. De omschakeling naar Led verlichting heeft geresulteerd in een energiebesparing van >70%. Zowel management als medewerkers van CNC Grondstoffen zijn tevreden over de nieuwe Led verlichting. Op dit moment hangt in de gebouwen waar fase 1 compost wordt geproduceerd nog grotendeels tl-verlichting. Als gevolg van aantasting door ammoniak is de vervangingsfrequentie van deze lampen hoog. Sinds vorig jaar wordt ook hier met Led verlichting geëxperimenteerd met bemoedigende resultaten.

 

Waterdichte armaturen

Industrieverlichting