Industrie

Hitachi Amsterdam; mens en milieu staan centraal

HCME

Hitachi Construction Machinery (Europe) NV (HCME) heeft in Nederland twee fabrieken waar grondverzetmachines worden geproduceerd. Eén van de grote hallen van HCME’s Amsterdamse productielocatie is voorzien van Luxon, het connected lichtmanagement platform van Nedap. Daar hangen nu ruim 670 LED-armaturen die met behulp van Nedap-technologie online beheerd worden. Dit levert niet alleen een forse besparing op, maar zorgt bovendien voor een efficiënter productieproces.

Maak kennis met Brian Vermeulen (General Manager Corporate Strategy, Control & Governance HCME), Jeroen van der Heijden (beheertechnicus bij Sodexo) en Rein Pijnenburg (General Manager Amsterdam Factory).

Brian en Rein delen hun ervaringen met connected lighting en vertellen hoe het bijdraagt aan het behalen van hun bedrijfsdoelstellingen op het gebied van duurzaamheid, kwaliteit, gezondheid en veiligheid. Jeroen van der Heijden (Sodexo) legt uit hoe een connected verlichtingssysteem hem helpt zijn klant te ontzorgen. 

Hitachi

Slim systeem aldus Brian Vermeulen

“Verlichting is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het streven naar duurzaamheid”, zegt Vermeulen. “Maar we zijn ons wel steeds bewuster geworden van het feit dat we verder moeten kijken dan de directe impact van alleen ons eigen product. Op basis daarvan hebben wij een adviesbureau gevraagd te onderzoeken hoe we verder kunnen verduurzamen, waarbij we rekening houden met bedrijfseconomische aspecten én de zorg voor medewerkers. In hun rapport kwam verlichting als een van de meest opvallende onderwerpen naar voren. Op het moment dat de verlichting van onze productieomgeving aan vervanging toe was, zijn we op zoek gegaan. We wisten dat er een LED-oplossing moest komen, maar we wilden vooral een écht slim systeem. Daarom hebben we gekozen voor het connected lichtmanagement platform van Nedap.”

Oplossing op maat

Inmiddels is een eerste hal van HCME’s Amsterdamse vestiging – het deel van de fabriek waar de constructie plaatsvindt – voorzien van Disano armaturen, aangestuurd door Nedap Luxon. Vermeulen: “Er is nauwkeurig gekeken wat de specifieke lichtbehoefte is per onderdeel van het productieproces. Zo is er meer verlichting waar dat specifiek nodig is om bepaalde werkzaamheden uit te voeren, minder verlichting op plekken waar je alleen maar loopt, plaatselijke verlichting als je ’s avonds nog aan het werk bent en je collega’s al naar huis zijn. Onze mensen hebben nu een oplossing op maat. Uiteraard zijn er voorspellingen gedaan in termen van energie- en kostenbesparing. De verwachting is dat we ook een tweede Amsterdamse hal en onze fabriek in Oosterhout ermee gaan uitrusten.”

Gericht en gedoseerd licht conform wensen Hitachi medewerkers

Rein Pijnenburg is General Manager Amsterdam Factory. Hij trad in 1990 in dienst bij HCME en geeft inmiddels alweer zes jaar leiding aan de fabriek in Amsterdam. “We hebben hier drie assemblagelijnen waar wielladers, graafmachines op rupsen en graafmachines op banden worden gemaakt. Er zijn looppaden en rijpaden en talloze verschillende productiezones. De behoefte was groot om de verschillende delen van de hal meer of minder licht te geven op specifieke momenten. Met het slimme, connected Luxon-systeem kunnen we LED-verlichting heel gedoseerd en gericht inzetten, op een manier die optimaal bijdraagt aan het productieproces.”

Minder waste

“Voldoende licht is erg belangrijk om producten van topkwaliteit te kunnen leveren”, benadrukt Pijnenburg. “Het mooiste is natuurlijk om in elke fase van het productieproces snel te zien waar je moet ingrijpen. Daar kan connected lighting bij helpen. Het optimaal inzetten van verlichting voorkomt veel zogenaamde waste, zoals krasjes of andere schade aan de grondverzetmachines.” Pijnenburg benadrukt ook dat duurzaamheid voor zijn organisatie, maar zeker ook voor klanten, steeds belangrijker wordt. “Vanuit de overheid word je als organisatie gevraagd concrete maatregelen te nemen, zoals het opstellen van een energieplan. Het werken met Luxon past dus niet alleen goed bij onze eigen duurzaamheidsambities, maar het maakt ons bovendien meer compliant.”

Razendsnelle implementatie, Jeroen van der Heijden vertelt

Als beheertechnicus bij Sodexo, HCME’s facilitair dienstverlener, was Jeroen van der Heijden van A tot Z betrokken bij de implementatie van Luxon. “Dit is slimme verlichting zoals slimme verlichting bedoeld is”, zegt hij. “Iedere individuele LED-lamp kan worden aangestuurd, uitgelezen en geprogrammeerd.” Van der Heijden is niet alleen trots op het eindresultaat, maar ook op het installatieproces. “Er zijn in tweeëneenhalve week meer dan 670 armaturen aangebracht en operationeel gemaakt. Een mooi staaltje teamwork, waarbij ik met veel plezier optrok met de mensen van Nedap en HCME.”

Een tevreden opdrachtgever is uiteindelijk waar alles om draait!

Wilt u weten welke toegevoegde waarde Disano in combinatie met NEDAP lichtsturing u oplevert?

Vraag uw project aan via verkoop@attiva.nl of bel 0703172700

  Disano