Kantoren

Landgoed Zonneoord

WELL

   

Vier WELL certified kantoorpaviljoens toegevoegd aan Landgoed Zonneoord

Verscholen tussen de bomen in Ede ligt Landgoed Zonneoord.

 

Op deze werk- en ontmoetingsplek zijn voornamelijk start-ups in de medische sector gevestigd en onlangs verrezen hier vier nieuwe kantoorgebouwen.

Hi-Tech Services van Egdom was verantwoordelijk voor de elektronische- en beveiligingsinstallaties. Met behulp van Rexel en Attiva Lichtprojecten, leverancier van Disano en Fosnova armaturen uit Italië, werden deze gebouwen bekroond met een WELL-certificering.

Johan van Egdom, Koos Dessing (accountmanager Rexel) en Marco Snelderwaard (Lichtonwerper Attiva Lichtprojecten) vertellen hoe ze dat voor elkaar kregen.

 

“Goed licht zorgt hier voor een

hele aangename werkplek”

Marco Snelderwaard

Een van de eerste WELL-projecten in Nederland

Project Zonneoord was niet zomaar een project. De opdrachtgever had een bijzondere wens voor deze kantoorgebouwen en dat leverde de nodige uitdagingen op. Johan van Egdom: “De eigenaar van het landgoed heeft connecties met een Amerikaans medisch centrum. In Amerika zijn ze hier al meer mee bezig dus daarom ontstond al snel de wens om de kantoren aan de WELL Building Standard te laten voldoen. Dat was voor ons de eerste kennismaking met deze certificeringsmethode. We konden hierbij dus wel wat hulp gebruiken en als wij iets niet weten, kloppen we aan bij onze hoofdleverancier Rexel.” Koos Dessing vult aan: “Dit is een van de eerste projecten met WELL-certificering in Nederland. Al gauw bleek dat we extra expertise nodig hadden, dus ging ik op zoek naar iemand die ons hierbij kon helpen. Zo kwam Marco in beeld.”

Wat is WELL?

Marco Snelderwaard wist van de hoed en de rand. “WELL is een keurmerk voor gezonde gebouwen, een systeem voor het meten, certificeren en monitoren van de gebouwde omgeving op elementen die impact hebben op de gezondheid en het welzijn van de mens. WELL is vergelijkbaar met BREEAM, maar het verschil is dat BREEAM het gebouw centraal stelt en WELL juist de mens. De certificering richt zich op zeven aandachtsgebieden: lucht, water, licht, voeding, vitaliteit, comfort en een gezonde geest. Het doel is om een gezonde omgeving te realiseren waar je prettig kunt werken. Dit heeft verschillende voordelen: onder andere dat mensen minder ziek worden en een hogere productiviteit.”

Licht belangrijke factor in gezonde gebouwen

Er zijn drie WELL-gradaties te behalen: Silver, Gold of Platinum, vertelt Koos Dessing. “Elke factor telt mee. Zit er bijvoorbeeld een sportschool in het kantoor, dan krijg je daar weer punten voor.” Ook op het gebied van licht komen er allerlei aspecten bij kijken. Johan van Egdom: “Het is van belang hoeveel licht er op de werkplekken is. Daarom zijn er wel honderden pagina’s aan lichtberekeningen voor deze panden.”
Marco Snelderwaard licht toe: “Licht is belangrijk voor de mens, het biedt niet alleen zicht maar heeft ook invloed op de interne biologische klok. Onderdeel daarvan is de Equivalent Melanopic Lux (EML). Dat is een meting van de verticale hoeveelheid licht op 1,2 meter boven de vloer die op het oog valt. Ook de UGR-waarde, de kleurweergave index (CRI) zijn heel belangrijk voor een gezonde werkomgeving. Hierdoor voorkom je gezondheidsklachten bij werknemers. Goed licht zorgt hier voor een hele aangename werkplek. Dat leidt tot gelukkige werknemers en een prettige werksfeer. En tot slot tot hele goede werkresultaten.”

WELL Gold en Platinum

De bouw van de kantoorpaviljoens startte in de zomer van 2018. Johan van Egdom: “Dit gebeurde in twee fases: toren A en B eerst en daarna toren C en D. We moesten snel schakelen, want de eerste twee panden waren al verhuurd. Koos heeft alles uitstekend geregeld. Door de just-in-time-leveringen van Rexel konden onze mensen doorwerken.” De inspanning werd beloond want de eerste twee kantoorgebouwen zijn bekroond met WELL Gold. De twee laatst gebouwde torens hebben zelfs WELL Platinum behaald. “Dat komt doordat we verbeteringen hebben doorgevoerd op basis van leermomenten uit de eerste fase. Met name op w-gebied zijn nog een aantal zaken verbeterd.”

Al jaren een betrouwbare partner

Voor Hi-Tech Services van Egdom is Rexel al jaren een belangrijke kennispartner, dat werd ook weer duidelijk tijdens dit uitdagende project. “Materiaal leveren doen ze goed, maar ook de toegevoegde waarde van Rexel waarderen wij. Als installateur heb je die kennis keihard nodig, we kunnen nu eenmaal niet alles weten. Een partner waar je van op aan kunt wordt steeds belangrijker. Je wil als installateur betrouwbaarheid en garantie kunnen geven. Je hebt af en toe iemand nodig waar je je verhaal kan neerleggen en die je ondersteunt in het vinden van oplossingen. Dat is Rexel voor ons, al meer dan 30 jaar. Ik heb nu zo’n 13 jaar contact met Koos. Hij is de eerste waar ik aan denk als ik ergens niet uitkom.”

Meer weten over wat BREEAM betekent en wat Attiva voor uw project kan betekenen?

Stuur een mail naar verkoop@attiva.nl of maak een afspraak met Marco Snelderwaard, BREEAM specialist bij Attiva, 070 – 317 27 00