Zorg

Verlichting in verpleeghuis De Sterrenlanden: een project van duurzaamheid en sfeer

De verlichting in het Dordtse verpleeghuis De Sterrenlanden was al enige tijd aan vernieuwing toe. Attiva en VINCI Verkerk groep sloegen de handen ineen om tot een passend lichtplan te komen dat voldoet aan moderne en duurzame normen. In deze blog vertellen we over de samenwerking, de toegepaste verlichtingsoplossingen en hoe het uiteindelijke resultaat bijdraagt aan het welzijn van de bewoners.

Verlichting in de spotlights

Verpleeghuis De Sterrenlanden, gelegen aan de rand van de Biesbosch en omringd door groen, biedt verpleeghuiszorg aan mensen met lichamelijke aandoeningen en mensen met een vorm van dementie. In een omgeving waar comfort en welzijn van cruciaal belang zijn, speelt verlichting een grote rol. Goede verlichting zorgt niet alleen voor veiligheid en functionaliteit, maar kan ook de gemoedstoestand en het welzijn van bewoners positief beïnvloeden.

Verschillende eisen aan verlichting

Verlichting in een verpleeghuis moet aan verschillende eisen voldoen. Het moet niet alleen bijdragen aan het goed kunnen uitvoeren van de dagelijkse activiteiten van zowel bewoners als personeel, maar ook aan het welzijn. In ruimtes zoals gangen en verkeersruimtes is heldere, gelijkmatige verlichting nodig om valpartijen te voorkomen. In gemeenschappelijke ruimtes zoals het restaurant moet de verlichting juist flexibel en dimbaar zijn om de sfeer aan te passen aan verschillende activiteiten en momenten van de dag.

De samenwerking van Attiva met VINCi Verkerk groep

In samenwerking met de VINCI Verkerk groep heeft Attiva het restaurant, de verkeersruimtes en een aantal cliëntenkamers in De Sterrenlanden van een nieuw lichtplan voorzien. De bestaande verlichting was verouderd en voldeed niet meer aan de huidige normen. Bovendien verdwijnen oude conventionele lichtbronnen langzaam maar zeker uit de markt, waardoor een duurzame upgrade noodzakelijk was. Door nauw samen te werken met de opdrachtgever en goed te luisteren naar hun wensen en behoeften, heeft Attiva een optimaal passend lichtplan ontwikkeld.

 

Dimbaar licht in het restaurant

Het restaurant van De Sterrenlanden heeft een nieuwe, op maat gemaakte verlichtingsoplossing gekregen. Om zo flexibel mogelijk te zijn, is gekozen voor verlichting die – waar nodig – gedimd kan worden. Dit maakt het mogelijk om de verlichting in het restaurant aan te passen aan verschillende activiteiten, van de rustige avondmaaltijd tot een levendig evenement. Het gebruik van moderne, energiezuinige verlichting draagt bij aan een duurzaam energieverbruik en verlaagt de operationele kosten.

Gebruikte armaturen van Disano Fosnova

Voor het verlichten van de gangen zijn Saving downlights van Disano Fosnova gebruikt. Deze armaturen zorgen voor een heldere, gelijkmatige verlichting zonder verblinding. In het restaurant zijn de kleine Fosnova Low Glare-spotjes toegepast, in combinatie met de architectonische lijnen van de Liset 2.0. De 916 Ibis en de Luthor kantelspot zorgen voor voldoende licht en creëren tegelijkertijd een warme en uitnodigende omgeving.

 

Het speelse effect van pendelarmaturen

Naast de functionele verlichting zijn ook grote, ronde pendelarmaturen in verschillende maten (300, 500 en 600 mm) geïnstalleerd. Deze hangen speels in de ruimte en bieden niet alleen effectief licht, maar dragen ook weer bij aan de sfeer. Door de combinatie van verschillende armaturen en de mogelijkheid om de verlichting aan te passen, is een dynamische en veelzijdige verlichtingsoplossing gecreëerd die bijdraagt aan het comfort en welzijn van de bewoners.

Samenwerking en resultaat

De samenwerking tussen Attiva en Verkerk heeft geleid tot een prachtig eindresultaat. Door onze verschillende specialismen en expertises te bundelen, is een verlichtingsplan gerealiseerd dat volledig voldoet aan de wensen en eisen van De Sterrenlanden. De nieuwe verlichting is niet alleen duurzaam en energiezuinig, maar draagt ook bij aan een aangename en veilige leefomgeving voor de bewoners.

Meer weten?

Geïnspireerd door de veelzijdigheid en impact van professionele verlichting? Wil je weten hoe Attiva jouw project kan transformeren met een op maat gemaakte verlichtingsoplossing? Neem vandaag nog contact op. Samen maken we de wereld een stukje lichter.

Mogen we je blijven inspireren? Volg dan onze LinkedIn-pagina.