Scholen

Schoolverlichting

 

Studenten kunnen zich niet gemakkelijk concentreren of zich concentreren in de klas? Leraren streven ernaar om de aandacht van hun leerlingen te vangen? Misschien staat het probleem in de schijnwerpers. Verlichting heeft in feite invloed op onze gemoedstoestand, gezondheid en vermogen om te focussen. De juiste schoolverlichting is daarom zeer belangrijk.

Dit feit wordt aangetoond door een aantal studies, waaronder bijvoorbeeld het populaire onderzoek van JA Veitch: ” Oculair verlichtingseffect op menselijke psychologie, stemming en gedrag ” (Technisch Rapport CIE nr. 158, Wenen) dat verlichting plaatst in relatie met humeur en menselijk gedrag.

Onderzoek naar de correlatie tussen het soort verlichting dat wordt gebruikt in klaslokalen en de resultaten van studenten zijn talrijk. Al in 1992 toonden Kuller en Lindsten in hun onderzoek ‘ Gezondheid en gedrag van kinderen in de klas met en zonder ramen ‘ (Journal of Environmental Psychology) hoe de hoeveelheid daglicht uitermate belangrijk is voor studenten om de doelen te bereiken die door leraren zijn gesteld.

Een feit bevestigd door Hesong en anderen in ” Daylighting impact op menselijke prestaties op school ” (2002). Er moet echter worden opgemerkt dat er andere onderzoeken zijn die deze resultaten totaal niet ondersteunen, zelfs als de nauwe relatie tussen leren en verlichting onbetwistbaar is.

Een publicatie van AiCARR (Indoor Environment and Energy Efficiency in Classrooms) uit 2011 behandelt het probleem door een interessante bijdrage te leveren aan de betekenis van termen als helderheid, helderheid, belichting, contrast, zichtbaarheid, etc.

Interactie tussen daglicht en kunstlicht

 

Maar het is ook interessant om te onthouden dat er in een klaslokaal (of in een lab) verschillende functies plaatsvinden en verschillende objecten aanwezig zijn. Dit is precies de reden waarom verlichtingsarmaturen niet alleen als decoratie-items kunnen worden beschouwd, maar specifieke technische kenmerken hebben die rekening houden met de interactie tussen daglicht en kunstlicht.

  • Verbale communicatie – een essentieel element in een klaslokaal – vereist licht om verblinding tussen de student en de leraar tot een minimum te beperken (die nooit met hun rug naar het raam zou moeten staan ​​als er alleen daglicht is).
  • De aanwezigheid van schoolborden of witbord vereist verschillende verlichtingsontwerpen, omdat lichten altijd verblinding moeten vermijden die het lezen bemoeilijkt.
  • Schoolborden moeten verticaal en gelijkmatig worden verlicht.
  • Op witte borden absorberen de geschriften het licht terwijl de oppervlakken reflecterend zijn: in dit geval moeten de lichten dienovereenkomstig worden gepositioneerd.
  • In laboratoria moeten lichten worden geïnstalleerd op basis van waar de praktische demonstraties plaatsvinden en moet ook worden gekeken naar het type objecten dat wordt bestudeerd (metalen voorwerpen moeten anders worden belicht dan de manier waarop fruit wordt verlicht). Als een spot wordt gebruikt, kan de verlichting verticaal zijn.
  • Ten slotte vereist de aanwezigheid van een ander gemeenschappelijk object in moderne klaslokalen, dwz computers, het gebruik van ad hoc verlichtingsoplossingen die rekening houden met toepasselijke normen (bijv. UNI EN 12464-1) gericht op het garanderen van comfort en veiligheid.

Zoals aangetoond, zijn er veel variabelen, dus verlichtingsoplossingen moeten flexibel zijn onder elk gezichtspunt. Daarom is de ideale oplossing om een ​​dynamisch verlichtingssysteem op te zetten dat gebruik maakt van LED-bronnen en dat kan worden beheerd en beheerd volgens verschillende behoeften.

 

Frisse scholen heeft een nieuw Programma van Eisen

 

Bent u opdrachtgever voor nieuw- en verbouw van scholen voor primair of voortgezet onderwijs? Bekijk dan het nieuwe Programma van Eisen (PvE) Frissen Scholen 2021. Het PvE helpt u eisen te formuleren voor het ontwerp van energiezuinige en gezonde gebouwen en installaties.

 

Meer weten? Bezoek de website Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

 

Of download het Programma van Eisen Frisse Scholen 2021

 

Human Centric Lighting

 

HCL is een concept dat staat voor een diepgaande culturele verandering die gericht is op een gezondere en meer evenwichtige relatie met de ruimtes waarin we leven.  Onze moderne levensstijl is niet afgestemd op het ritme van de natuur. We brengen het grootste deel van onze tijd binnenshuis door, waar kunstlicht vrijwel het verschilt bepaalt tussen dag en nacht. In het laatste decennium heeft wetenschappelijk onderzoek echter duidelijk gemaakt dat licht niet alleen bedoeld is om te zien, maar ook om te regelen hoe ons lichaam functioneert, zowel uit biologisch als psychologisch oogpunt. Het doel van Human Centric Lighting is dan ook om lampen te ontwerpen die niet alleen rekening houden met de visuele effecten, maar ook met de biologische en emotionele impact op mensen.

 

 

Schoolverlichting toegepast door Attiva

 

Attiva heeft al diverse scholen voorzien van de juiste verlichting.

Neemt u eens een kijkje bij onderstaande referentieprojecten:

Basisschool De Hoeksteen – Vlaardingen

Spilcentrum Drents Dorp – Eindhoven

Het Canisius College – Nijmegen

Basisschool Oostelijke Eilanden – Amsterdam

1ste Montessorischool – Amsterdam

Theo Thijssen basisschool – Amsterdam

 

schoolverlichting      schoolverlichting     schoolverlichting

 

Nieuwsgierig wat Attiva met uw schoolverlichting kan doen?

 

Uiteraard  kan Attiva u ondersteunen met het maken van een goed lichtontwerp. Door middel van een lichtplan bieden wij u advies en ondersteuning bij al uw lichtaanvragen en adviseren wij u bij het kiezen van de beste oplossing.

Kom in contact met ons; wij helpen u graag