Human Centric Lighting

HCL

 

Human Centric Lighting, HCL,  is een concept dat een diepgaande culturele verandering vertegenwoordigt die gericht is op het bereiken van een gezondere en evenwichtige relatie met de ruimten waarin we leven.

 

Onze moderne levensstijl is niet afgestemd op het ritme van de natuur.

 

We brengen het grootste deel van onze tijd binnenshuis door, waar kunstlicht het verschil tussen dag en nacht zo goed als heeft opgeheven. De laatste decennia heeft wetenschappelijk onderzoek echter duidelijk gemaakt dat licht niet alleen dient om te zien, maar ook om de werking van ons lichaam te sturen, zowel vanuit biologisch als vanuit psychologisch oogpunt.

Het doel van HCL is dan ook lampen te ontwerpen die niet alleen rekening houden met de visuele effecten, maar ook met de biologische en emotionele impact op mensen.

De effecten van de verstoring van het circadiane ritme op de gezondheid

Een systematische verstoring van onze biologische klok heeft negatieve gevolgen voor onze gezondheid. Talrijke studies hebben aangetoond dat de verstoring van onze slaap-waakcyclus vermoeidheid en slaapstoornissen uitlokt.

Het heeft een negatieve invloed op onze stemming en ons psychologisch welzijn, en kan angst of depressie veroorzaken, evenals maag- en darmklachten. Bovendien kan het, als het langdurig aanhoudt, het risico op hart- en vaatziekten (beroertes en hartaanvallen) en stofwisselingsstoornissen (zoals zwaarlijvigheid en diabetes) verhogen. Ten slotte kan het het immuunsysteem verzwakken, wat het uitbreken van sommige vormen van kanker in de hand werkt.

HCL

Waarom kiezen voor HCL

De missie van Human Centric Lighting is om een evenwicht te creëren tussen natuurlijk buitenlicht en kunstmatig binnenlicht. Hieronder vindt u enkele voorbeelden die aantonen waarom het belangrijk is om voor HCL te kiezen in onze omgevingen.

Human Centric Lighting op de werkplek

Verlichting van hoge kwaliteit, samen met een goed interieurontwerp en een adequate ventilatie/airconditioning van ruimtes zijn sleutelelementen van het ideale kantoor. Met name een verlichtingssysteem dat, al is het maar gedeeltelijk, de principes van Human Centric Lighting toepast, maakt het mogelijk een ruimte te creëren die het werk vergemakkelijkt, de concentratie verbetert en de gezondheid van de werknemers beschermt.

Human Centric Lighting in onderwijsinstellingen

De mogelijkheid om te studeren in een comfortabele, aangename en goed verlichte omgeving verhoogt de academische prestaties. Dit betekent dat armaturen die in klaslokalen, laboratoria en gangen worden geïnstalleerd, niet alleen moeten worden gekozen om aan de zichtbehoeften te voldoen, maar ook om een studie- en werkomgeving te creëren die aangenaam en functioneel is, en tegelijkertijd energie bespaart en goedkoop is.

Human Centric Lighting in zorginstellingen

Met de juiste armaturen en de juiste Human Centric Lighting benadering is het mogelijk om verschillende kleurtemperaturen en lichtniveaus te kiezen voor verschillende ruimtes op basis van de hoeveelheid daglicht die op specifieke uren van de dag de ruimte binnenkomt, met aangename en rustgevende resultaten.